Nagyanyáink
a mosakodáshoz és mosáshoz egyaránt háziszappant használtak. A
szappanfőzés nagy múltú foglalkozás, régebben legtöbb helyen
háziiparnak számított, de nagyobb városokban céhek is kialakultak. A
kecskeméti szappanos céhben például a 17–18. században 20–30
mesterember dolgozott.
A szappan A
szappant tél végén, kora tavasszal, a disznóvágások után, rendszerint a
húsvét előtti hetekben főzték. A marhafaggyúból lehetett a legjobb
szappant főzni, de többnyire mindenféle zsiradékot megmentettek: a
birkafaggyút, a szegényebbek az avas, paprikás zsírt is.
A szappanfőzéshez a legtöbb asszony jól értett, de szappant a vásárban
is lehetett venni. A háziszappanból többféle minőség is volt.
A marhafaggyúval vagy disznózsiradékból készült finomabb szappant az arc
és a törzs lemosására, a szappanfőzésnél maradt lúgból főzöttet a láb-
és haj mosására használták.
Szabolcsban lófaggyúból, növényi olajból, sőt krumpliból is készítettek
szappant. Ugyanitt ismerték a disznó- vagy marhaepéből főzött szappant,
amely tisztán tartotta az arcot: hatására elmúltak a pattanások.
Az Alföldön régebben a kiszáradt tavak fenekéről söpörték össze a
sziksót (szódát), amelyből megfelelő mennyiségű hamu és mész
hozzáadásával lúgot főztek. Újabban boltban vásárolják a lúgkövet,
udvari katlanba teszik, fölforralják, majd beleeresztik az előkészített
szappannak valót.. Előbb lángon főzik, hogy a folyadék szétmarja, utána
lassú tűzön, míg a kicsapódó szappan a lúg fölé nem kerül. Ha fehér
szappant akarnak, új lúgban harmadszor és negyedszer is kifőzik. A főzés
elkészültével a folyékony szappant ruhával letakart farekeszbe öntik,
padláson vagy a szoba mestergerendáján jól kiszárítják. Kihűlés után
kockára darabolják és a padláson újra kiszárítják.
A gazdasszonyok mindig a régebbi főzésű szappant vették elő, mert az
kevésbé kopott. A mosásnál elkopott kisebb darabok lettek a
mosakodószappanok. A szappan helye az ablakpárkányon vagy a vízespadon
volt, néha külön tálkában.
Szappankészítés lúgkővel
5 l esővízbe tegyünk 1 kg lúgkövet, néhányszor keverjük meg, majd
keverjünk hozzá 5 kg zsiradékot, újra keverjük meg, adjunk hozzá 0,5 kg
sót és hagyjuk állni. Másnap reggel forraljuk fel. Amikor a szappan
fölül van, a víztől elválik, merőkanállal szedjük le. Faládába tegyük,
amit előtte béleljünk ki vizes vászonruhával. Néhány óra elmúltával
dróttal szeleteljük fel.
Készíthetünk szappant illóolajokkal, gyógynövény őrleményekkel, vagy akár gyümölcspéppel keverve is.
A sokoldalú fahamuA
fahamut az emberiség évezredeken át nagy becsben tartotta. Sokoldalú
felhasználhatósága a háztartások nélkülözhetetlen részévé tette, hiszen
a hamulúgot mosószerként, szappanként és fafestékként, magát a hamut
trágyaként tudták használni. A 20. század vegyipara azonban teljesen
kiszorította a fahamut, helyette szintetikus termékeket kínálva,
amelyek a fahamuval ellentétben nehezen bomló, mérgező vegyületekkel
terhelik a környezetet. A fa
elégetésekor keletkező hamu számos értékes ásványi sót tartalmaz.
Erősen lúgos kémhatású, pH-értéke 10-13 közé esik, a termőföldre
kiszórva azonban lúgossága nagyon gyorsan kiegyenlítődik, így mértékkel
használva, nem kell tartani a föld ellúgosodásától. Mivel a lúg
tisztító hatása a káliumtartalomtól függ, az egyes fafajták hamujából
eltérő erősségű lúg keletkezik. A gyümölcsfáknál erősebb lúg nyerhető a
bükkfa hamujából, de egyes leírások szerint még annál is erősebb az
akácfa, és a kukoricaszár hamujából. Mosólúg készítésekor a hamuból
először kirostáljuk a faszén maradványait. A
mosáshoz használható hamulúgot a fahamu zubogó forró vízzel történő
elkeverése során nyerjük, amikor is körülbelül 1 kg hamuhoz 4 liter
forró vizet öntünk. Ez az elegy egy nap alatt kitisztul, a hamu
leülepszik és a sárgás színű hamulúgot a le nem ülepedett
szennyeződések kiszűrése után használhatjuk. Az erősen zsíroldó
folyadék alkalmazható általános tisztítószerként, áztatószerként vagy
mosószerként. Az adagolás a mosandó ruha mennyiségétől és a hamulúg
töménységétől függ. A lúgoldat
töménységének, fajsúlyának megállapítására tojást használtak. 15 %-os
lúgban úszó tojásnak a fele emelkedik ki a folyadékból, 8 %-osból az
1/4 része, 4 %-osban pedig a tojás lebeg. A nagyon elszennyeződött
ruhákat előzőleg be lehet áztatni hamulúgos vízbe, a nem nagyon piszkos
ruháknak elég az 5 kg-os mosógépi mosáshoz körülbelül 4-5 dl lúg,
esetleg kombinálhatjuk környezetbarát mosószerekkel. A
faházak, kerítések elszürkülésének meggátolása hagyományosan szintén
hamulúggal történt. A fát néhány éves időközönként forró lúggal
lemosták vagy lekefélték, így a több évszázados faépítmények is
megtartották kellemes, antik színárnyalatukat. Ehhez a hamut és a vizet
1:3 arányban egy órán át főzték, majd egy kendőn átszűrték. Egy másik
recept szerint 30 dkg hamut egy zsákban, 10 liter vízbe lógatva, néhány
órán keresztül állni hagytak. A hamulúg elkészítése könnyű,
felhasználása egy kis gyakorlattal szintén nem okoz nehézséget. A
szintetikus mosó és tisztítószerekkel ellentétben környezetünkre nem
ártalmas, amely szempont egyre fontosabbá válik mindinkább elszennyeződő
világunkban.
A hamulúg maró hatású folyadék, ezért jól záródó, felcímkézett üvegben, gyerekektől elzárt helyen kell tartani!
Forrás: http://linkcseremagyaroknak.blogspot.hu/search?updated-max=2012-04-18T21:56:00-07:00&max-results=7
|